ارسال شده در تاریخ : 22 , دی , 1399

کلیه ها ارگان های مهمی در بدن هستند که در هر دقیقه، یک لیتر خون را تصفیه می کنند و سبب تولید یک تا دو لیتر ادرار در شبانه روز می شوند و با این عمل وظیفه اصلی خود را که دفع مواد زاید حاصل از سوخت و ساز طبیعی بدن مانند اوره، کراتینین، بسیاری از داروها و سموم دیگر و همچنین تنظیم آب و دیگر مواد شیمیایی از جمله الکترولیت هایی مانند سدیم، پتاسیم، فسفر و کلسیم که برای فعالیت مناسب ارگان ها لازم است، انجام می دهند.
از دیگر وظیفه های مهم کلیه ها، تنظیم اسیدیته بدن و ترشح مواد شبه هورمونی مانند رنین و اریتروپوییتین است که به ترتیب در تنظیم فشارخون و تولید گلبول های خون موثر هستند، همچنین ویتامینD را برای باز جذب کلسیم از روده فعال می کنند.
اگر کلیه ها نتوانند کار خود را به درستی انجام دهند، ممکن است منجر به نارسایی کلیه ها شده و اگر فرد تحت درمان قرار نگیرد، خطر مرگ را نیز به همراه دارد.
مهمترین علت های بروز نارسایی مزمن کلیوی
دیابت و پُرفشاری خون از مهمترین علت های بروز نارسایی مزمن کلیوی هستند، علاوه بر بیماران مبتلا به پُرفشاری خون و دیابت، افراد مبتلا به هیپرکلسترولمی، مصرف کنندگان مواد مخدر یا افرادی که مصرف بی رویه مسکن هایی مانند داروهای ضِدالتهاب های غیراستروییدی نظیر ایبوپروفن، نوافن، ملوکسیکام، ناپروکسن و دیکلوفناک دارند، همچنین بیماران دارای سابقه انسداد مجاری کلیوی یا سنگ کلیه یا بیماری التهابی کلیه یا با سابقه خانوادگی بیماری کلیوی، در معرض خطر نارسایی کلیوی هستند.
نارسایی کلیه می تواند عوارضی در دیگر ارگان ها نیز به وجود آورد، مانند:
· اختلال در سیستم قلبی عروفی (افزایش فشارخون، سکته های قلبی و مغزی، نارسایی قلبی
· کم خونی
· اختلال در سیستم گوارش (تهوع، اسفراغ، زخم معده، خونریزی معده)
· کمبود ویتتامین D فعال (کاهش جذب کلسیم، افزایش فسفر و بیماری های استخوانی)
· بیماری های اعصاب (پای بیقرار، احساس سوزش، بی حسی و مورمور در پاها)
· اختلال پوستی (خارش، خشکی و پوسته پوسته شدن)
· اختلال عملکرد جنسی (ناتوانی جنسی، ناباروری)
· افزایش تجمع آب در بدن (تورم چشم ها و پاها، تجمع آب اضافی در ریه و سرفه، تنگی نفس، بی نظمی ریتم و ضربان قلب و ایست قلبی)
بیمار ممکن است به این بیماری مبتلا باشد، بدون آنکه خودش خبر داشته و یا وقتی نشانه های این بیماری بروز می کند که چاره ای جز انجام مکرر دیالیز یا پیوند کلیه نیست.
پس افرادی که در معرض ابتلا به این بیماری هستند، مانند افراد مبتلا به دیابت یا فشارخون بالا، باید به طور دوره ای آزمایش های مربوط به عملکرد کلیه را انجام دهند تا نارسایی کلیه شان در مراحل اولیه کشف شود، زیرا در بسیاری از موارد حتی در مراحل پیشرفته با آغاز درمان دارویی و رژیم غذایی مناسب شانس کنترل بیماری و حفظ کلیه ها و در نتیجه حفظ حیات فرد وجود دارد، بنابراین غربالگری افراد در معرض خطر و نیز کنترل بیماری آن ها (در صورت وجود بیماری) بسیار اهمیت دارد.
از این رو از تمام بیماران در معرض خطر نارسایی مزمن کلیه در خواست می شود تا برای حفظ این ارگان حیاتی، به طور مرتب با پزشک خانواده خود در ارتباط باشند و عملکرد کلیه خود را بررسی کنند.
مطالبی که دیدنشان پیشنهاد می شود :

هفته ملی سلامت مردان
اسفند 4, 1399

مبارزه با سرطان
بهمن 2, 1399

آموزش به بیماران و همراهان (کتابچه های آموزشی)
مهر 27, 1399

روز جهانی بدون دخانیات
خرداد 11, 1400

نکاتی برای مراقبت از شنوایی
اسفند 12, 1399
منابع آزمون استخدامی پرستاری
آبان 18, 1398
